До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 46 кримінальних правопорушень, скоєних на території Автономної Республіки Крим.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України з посиланням на начальника головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні ГПУ Миколи Гошовського.

Він, зокрема, зазначив, що 35 правопорушень розслідується органами внутрішніх справ, 6 - СБУ та 5 - слідчими органів прокуратури.

За словами Гошовського, це кримінальні злочини, які передусім стосуються злочинів проти держави.

«За фактами зазіхання на територіальну цілісність України зареєстровано 3 кримінальні правопорушення, за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу України, - 5», - сказав він.

Найбільше порушень зареєстровано за ст. 341 Кримінального кодексу України - захоплення або блокування адміністративних будівель. На сьогодні таких кримінальних злочинів зареєстровано 17.

Гошовський також повідомив, що наразі за перешкоджання професійній діяльності журналістів зареєстровано 5 злочинів.

«Ми розуміємо, що їх значно більше. Тому я прошу працівників засобів масової інформації, права яких були порушені на території АРК, звертайтеся з офіційними заявами в правоохоронні органи. Ми документально фіксуватимемо кожне порушення Законів України на території півострова», - підкреслив Гошовський.

Крім цього, він наголосив, що Генеральна прокуратура ретельно відстежує спроби незаконних призначень осіб на керівні посади у правоохоронних і силових структурах Криму з порушенням установленого Конституцією і Законами України порядку.

Зокрема, щодо незаконних призначень начальника головного управління СБУ в Криму Петра Зими і начальника ГУ МВС у Криму Сергія Абісова, стосовно яких відомості про кримінальні правопорушення за ч.1 ст. 109 Кримінального кодексу України внесені до ЄРДР. Нині готуються клопотання до суду про дозвіл на затримання зазначених осіб.

Також до ЄРДР внесено відомості про скоєння аналогічного злочину Віктором Мельниченком, який зголосився очолювати регіональне управління Держприкордонслужби, та низки інших посадових осіб.

«Я вірю, що винні у скоєнні цих кримінальних правопорушень понесуть заслужену відповідальність», - підкреслив представник ГПУ.


Нагадаємо, СБУ здійснює досудове розслідування розпочатих у лютому-березні 16 кримінальних провадженнях за фактами незаконних посягань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, дій, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу та сепаратистські заклики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250