Міліція не контролює ситуацію в Києві. Про це в коментарі Forum'у сказав правозахисник Едуард Багіров, коментуючи дедалі частіші випадки скоєння злочинів людьми, які видають себе за представників самооборони.

«Не всі, хто з кийками й одягнений у форму - це «Самооборона». Є явно кримінальні елементи, які, використовуючи ситуацію і деморалізований стан міліції, роблять свої справи, грабежі і розбої. Але є, звичайно, майданівці, і тут виникає проблема у правоохоронців. З одного боку їхній лідер - Арсен Аваков - став міністром внутрішніх справ. Ситуація як би нормалізується шляхом підключення тих чи інших підрозділів міліції до спільної роботи. Але мої рекомендації: або структуру «Самооборони» і воєнізовані підрозділи офіційно взяти на роботу в МВС або - юридично їх зареєструвати, як громадське формування, яке допомагає міліції, і матиме на руках документи. Якщо ж люди не хочуть співпрацювати з правоохоронцями, діють на межі порушення закону, то треба вживати певних заходів, передбачених законодавством, аж до затримання», - вважає правозахисник.

Багіров упевнений, що у «Самооборони» і міліції не завжди збігаються завдання і цілі. «Треба зібратися «Самообороні Майдану», «Правому сектору» та керівництву МВС і чітко, однозначно, протокольно прийняти рішення, як діяти далі. Час, коли «Самооборона» забезпечувала правопорядок, минув. Зараз колишня опозиція, лідери Майдану у владі. Побоюватися санкцій, розгону, арештів не варто. І я б не хотів, щоб у майбутньому мене зупиняли, перевіряли документи, дозволяли мені проходити куди-небудь особи, які за законами України не мають такого права. Треба, щоб хоча б у Києві правоохоронці взяли ситуацію під контроль. Зараз вони не контролюють ситуацію», - пояснив він.

«Сподіваюся, правова ситуація нормалізується. Правоохоронцям самостійно або спільно з представниками «Самооборони Майдану» або «Правового сектору» пора наводити порядок. Інакше в країні створюється правовий хаос, бардак. Не може бути так, що кілька структур, кожна по своєму, займається наведенням порядку, коли тільки міліція на це має законне право. Або треба прийняти закон, що дає право «Самообороні», «Правому сектору», Лівому сектору, кому завгодно проводити обшуки, затримання, перевірку документів, або повертатися у чинне правове поле, і нехай працівники міліції займаються своєю справою. Адже коли цивільна особа вимагає документи, виникає резонне питання: на якій підставі мене, громадянина України, вважають провокатором?», - підкреслив він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

696