Ультраправі сили набирають обертів в Європі, у тому числі у «поважних» демократіях Заходу. Про це йдеться в статті директора програми глобального співробітництва США Ради Фонду Карнегі з етики в міжнародних відносинах, освітній, некомерційній і позапартійній організації Девіда Спіді для CNN.

За словами автора, мішенями ультраправих є «всі аутгрупи, від євреїв до геїв і нових іммігрантів, які підтримуються законами ЄС про вільне пересування».

«Європейський парламент вжив надзвичайних заходів, щоб відзначити український ультранаціоналізм, і не заперечує ролі його найбільш ярого представника, партії «Свобода», в тимчасовому уряді, - йдеться в статті. - У цьому контексті, незважаючи на розбіжності щодо конкретних заходів, яких потрібно вжити на шляху до побудови демократичної, процвітаючої, єдиної і мирної України, тверезі спостерігачі сходяться на думці, що це може бути досягнуто тільки через ізоляцію ультраправих сил».

«На жаль, призначення ультраправих на значущі пости в тимчасовому уряді ці цілі ставить під сумнів», - зазначає автор.

Спіді також підкреслив, що сьогоднішні події нагадують картину 70-річної давнини, коли Західна Україна надавала міцну підтримку фашистській стороні під час Другої світової війни». «І це особливо стосується Східної і Південної України, де регіони дивляться скоріше в бік Москви, ніж Вашингтона чи Брюсселя», - наголошується в матеріалі.

Автор нагадує, що резолюція Європейського парламенту від 2012 року засудила ультраправу партію «Свобода», як «расистську, антисемітську та ксенофобську групу».

Резолюція також закликала продемократичні партії України «відмовитися від коаліції та будь-якої співпраці з цією партією».

«І ці сумнівні групи, включаючи ультраправий «Правий сектор», піднімали людей на барикади і забезпечували так званий захист лідерам опозиції, не поступаючись проурядовим силам у жорстокості, що призвело до численних смертей на Майдані, - йдеться в статті. - Ці право-націоналістичні сили були великою мірою відповідальні за провал угоди про дострокові президентські і парламентські вибори, а також повернення до Конституції 2004 року, підписаної в лютому. Фактично, ці сили відмовилися від компромісу, схваленого французьким, німецьким і польським урядами, хоча такий сценарій дозволив би змістити Януковича безкровно. Але лідери помірної опозиції просто капітулювали під натиском ультраправих».

«Тимчасовий уряд складається з підозрілих і розкольницьких сил», - пише автор.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

643