«Самооборона Майдану» не може замінити в Україні співробітників Міністерства внутрішніх справ. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у повідомив експерт з питань правоохоронної системи Володимир Поліщук.

«Самооборона» не може замінити міліцію. Нині вона виконує функцію добровільних народних дружин, як за часів СРСР. Можна погодитися з тим, що вони надають допомогу міліції у боротьбі з вуличною злочинністю. Але боротьбою з економічною, організованою злочинністю, розслідуванням кримінальних справ повинна як і раніше займатися міліція», - сказав Поліщук.

На його думку, щоб діяльність «самооборони» здійснювалася в рамках правового поля, потрібно вносити зміни у вітчизняне законодавство.

«По-перше, вони повинні стати справжніми дружинниками згідно із законом України «Про участь в охороні громадського порядку і державних кордонів». А це означає, що вони повинні узаконити свою діяльність, прийняти статут і зареєструвати його в органах місцевого самоврядування спільно з міліцією. Представники МВС повинні їх ще підучити: знання основ законодавчої бази, спільні інструктажі, орієнтування, крім секретних, орієнтування в криміногенній ситуації на місцевості. По-друге, у них повинні з'явитися посвідчення особи і, що дуже важливо, розуміння того, з якими вимогами вони можуть звертатися до громадян», - пояснив він.

Також, на його думку, самі українці повинні розуміти, які права є у представників «самооборони» і які вимоги їм можна пред'являти.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

822