Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ «Про припинення дії постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року №1702-6/14 «Про проведення загальнокримського референдуму».

Відповідно до указу, опублікованого на сайті в.о. Глави держави, положення постанови Верховної Ради Криму не відповідають нормам Конституції України.

Так, стаття 2 Конституції України встановлює, що суверенітет України поширюється на всю її територію, що територія України в межах наявного кордону є цілісною і недоторканною.

Відповідно до статті 134 Основного закону, згідно з якою Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її компетенції.

Стаття 133 свідчить, що Крим і Севастополь входять до складу України, як і інші адміністративно-територіальні одиниці, що становлять систему адміністративно - територіального устрою країни.

Стаття 132 навіть не допускає внесення змін до Конституції України, якщо вони спрямовані на порушення територіальної цілісності держави.

У статті 73 та пункті 2 частини першої статті 85 зазначено, що питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом, який призначається Верховною Радою.

Крім того, постанова суперечить пунктам 13 і 20 частини першої статті 92, які відносять визначення територіального устрою України, організацію та проведення референдумів до виключного регулювання законами країни, а отже, і статті 75, пункту 3 частини першої статті 85, статті 91 Конституції України, згідно з яким ухвалення законів належить до повноважень виключно парламенту - Верховної Ради України як єдиного законодавчого органу в країні.

Стаття 137 визначає сфери, в яких АР Крим здійснює нормативне регулювання, і не передбачає здійснення Автономною Республікою нормативно-правового регулювання питань організації та проведення референдумів.
А стаття 138 відносить до відання Автономної Республіки Крим лише організацію і проведення місцевих референдумів, а не визначення порядку їх організації та проведення.

Крім того, положення постанови Верховної Ради Криму не відповідають також низці положень Конституції АРК.

«Постанова Верховної Ради Криму порушує вимоги статей 135 і 136 Конституції України, частини третьої статті 1 Конституції АР Крим та статей 1 і 10 Закону України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», згідно з якими нормативно-правові акти ВР не можуть суперечити Конституції і законам України, які ухвалюються відповідно до них та на їх виконання, а ВР Криму має здійснювати свої повноваження на підставі Конституції та законів України, Конституції Криму, ухвалювати рішення і постанови в межах своїх повноважень», - йдеться в указі.

Враховуючи викладене, в.о. Президента постановив зупинити дію зазначеної постанови парламенту Криму.

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв ForUm, у четвер, 6 березня, Верховна Рада АРК звернулася до президента Російської Федерації і Державної Думи Федеральних Зборів РФ з пропозицією про початок процедури входження Криму до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

В.о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що Верховна Рада ініціюватиме розпуск парламенту Автономної Республіки Крим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

922