Інформація з розшифровки розмови верховного комісара ЄС Кетрін Ештон і міністра закордонних справ Естонії Урмаса Паета може дуже серйозно вплинути на ставлення Європи до України. Таку думку в коментарі Forum'у висловив керівник Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Це більш ніж серйозно. Адже ці плівки свідчать, що в Європі не вірять у те, що наказ розстрілювати демонстрантів віддавав Янукович. Є інша версія. Мої джерела в Євросоюзі на рівні політиків, говорячи про цю плівку, розглядають зовсім інші версії щодо 20 лютого і не вірять у причетність Януковича та «Беркута», - розповів він.

Бондаренко підкреслив, що Євросоюз вимагає від України повномасштабного розслідування розстрілу людей.

«Без цього Україні буде дуже складно вибудовувати відносини з ЄС. Українські силовики зобов'язані максимально вивчити всі наявні документи і свідчення, опитати людей, провести експертизу й надати максимально повний звіт на розгляд як міжнародної громадськості, так і України, навіть якщо він і не дуже приємний. Думаю, що деякі люди, які зайняли за нової влади дуже високі посади, внаслідок цього звіту можуть постраждати, причому серйозно», - упевнений він.

Нагадаємо, запис розмови верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон з главою естонського МЗС Урмаса Паета був викладений в Інтернет. У розмові співрозмовники згадують про те, що існує інформація, що снайпери могли стріляти в обидві сторони.

Міністр закордонних справ Естонії підтвердив справжність розмови, висловивши при цьому здивування з приводу того, як ці записи могли потрапити в сторонні руки.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1085