Національний банк України ввів в обіг дві пам'ятні монети, присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

За словами заступника глави Нацбанку Віри Ричаківської, номінал цих монет становить 50 та 5 гривень. Одна виготовлена з нейзильберу (16,54 грама), а друга зі срібла вагою 500 грамів.

Аверс обох монет майже ідентичний: угорі зображено малий державний герб України та напис півколом «Національний банк України», у центрі монети - музи поезії та образотворчого мистецтва, під ними - рік карбування монети 2014-й і відповідний номінал монет.

Відмінність аверсу срібної монети полягає в тому, що навколо муз вигравірувані рядки з вірша «Муза»: «В ночі, і вдень, і ввечері, і рано витай зо мною, і учи, учи неможними устами казати правду». Під роком карбування - факсиміле Шевченка.

Реверс монети з нейзильберу номіналом: у центрі зображено портрет Шевченка, над яким вигравіруваний напис «Свою Україну любіть», під портретом ім'я поета з роками життя, ліворуч і праворуч - рослинний орнамент. Тираж - 30 тисяч штук.

Поле реверсу 50-гривневої монети розділене на дві частини: верхня частина з дзеркальною поверхнею, нижня - з рельєфною. По колу монети серія портретів Шевченка, а в центрі напис «Доля. Ми не лукавили з тобою, ми просто йшли; у нас нема зерна неправди за собою». Тираж монети - 1 тисяча штук.


Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

889