Підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ між Україною і Європейським Союзом не призведе до різкого поліпшення економічної ситуації в Україні. Про це в коментарі Forum'у сказав директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко.

«Асоціація і зона вільної торгівлі з Євросоюзом до різкого поліпшення ситуації в Україні, звичайно, не призведе. Навпаки, для досягнення позитивного результату потрібно багато роботи щодо модернізації вітчизняних підприємств та всієї економіки. А ось ефект від зняття Європою імпортних мит може бути швидким. Поліпшуватиметься й інвестиційний клімат», - підкреслив він.

У той же час, за словами Устенка, Угода містить неідеальні для України умови.

«Зараз робляться заяви, що ці умови залишаться незмінними. З іншого боку, якщо в попередньому випадку фінансове плече підтримки не розглядалося, то тепер йдеться про безоплатну допомогу на мільярди євро. Це безперечний позитив. Ризики ж залишилися колишні: зокрема, скорочення державної підтримки найважливіших галузей української промисловості, недостатні терміни імплементації нових технічних вимог і стандартів. Для мінімізації цих ризиків Угоду варто було би доопрацювати, але сьогодні так питання не ставиться», - акцентував експерт.


Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

834