В Україні немає проблем із закупівлею і транспортуванням ядерного палива. Таку думку висловили експерти української атомної галузі - доцент кафедри АЕС Одеського Національного технічного університету Олег Зотеєв і глава секції атомної енергетики Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України Георгій Капчинський.

За словами Олега Зотеєва, кожної весни в Україні вирішують проблему із закупівлею палива для потреб АЕС, і наразі повідомлень про те, що розриваються якісь контракти на постачання ядерного палива з РФ не надходило. «Для всіх фахівців очевидно, що тільки російське ядерне паливо кваліфіковане та сертифіковане для експлуатації на українських АЕС. Будь-які спроби замінити російське паливо на американське або французьке несуть із собою серйозні ризики та загрозу ядерної безпеки... Але в мене є підстави сподіватися на те, що дружні й науково-технічні зв'язки між «Росатомом» і НАЕК «Енергоатом» дозволять нам безперебійно забезпечувати паливом наші АЕС», - каже експерт.

Думку Олега Зотеєва поділяє і Георгій Капчинський, який також не бачить підстав для припинення постачання палива. «Ви знаєте, що у нас сьогодні укладені договори на будівництво заводу у Смоліні з виробництва палива російського зразка, у нас є й інші плани, науково-технічні проекти, пов'язані з РФ. Що ж стосується ядерного палива, то ми повністю залежимо від постачання з російської сторони», - каже експерт.

Напередодні стало відомо про те, що в ДІЯРУ було скасовано рішення про неможливість здійснення перевезень ядерних матеріалів через територію України від 28 січня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

839