«Дипломатичні заяви відомі своїм лицемірством і подвійними стандартами. Але західне засудження російського вторгнення в Крим досягло нових висот самопародії», - стверджує Шеймес Мілн на сторінках The Guardian.

Західні держави також зіграли центральну роль у створенні кризи в Україні, вважає автор статті.

«США та європейські країни відкрито підтримували акції протесту, щоб повалити корумпованого, але законно обраного Віктора Януковича та його уряд, які були викликані розбіжностями з приводу безкомпромісної угоди з ЄС, що виключає економічну асоціацію з Росією», - пише він, повідомляє «Інопреса».

Стверджується, що участь фашистів у демонстраціях перебільшена російською пропагандою, йдеться в статті. «Реальність викликає достатнє занепокоєння, яке не потребує жодних перебільшень», - стверджує журналіст.

Праворадикальна партія «Свобода», засуджена Європарламентом за «расистські та антисемітські погляди», отримала п'ять міністерських посад у новому уряді.

У більш тривалій перспективі криза в Україні є продуктом розпаду Радянського Союзу, вважає Мілн.

США та їхні союзники відтоді невпинно розширювали НАТО аж до російських кордонів. «Угода про асоціацію з ЄС, яка спровокувала українську кризу, також включала статті про інтеграцію України в оборонну систему ЄС», - зазначає автор статті.

На цьому тлі навряд чи варто дивуватися, що Росія вжила заходів, щоб запобігти рішучому переходу України в західний табір, особливо враховуючи те, що єдина велика військово-морська база Росії у водах, що не замерзають, перебуває в Криму, вважає журналіст.

«Очевидно, що виправдання Путіним вторгнення - «гуманітарний» захист російських і звернення поваленого президента - ненадійні з юридичної та політичної точок зору... Консервативний націоналізм Путіна або його олігархічний режим також не мають широкої міжнародної підтримки», - зазначає Мілн.

«Але роль Росії як хоч якоїсь противаги односторонній владі Заходу, безумовно, має попит», - пише він.

«На щастя, поодинокі постріли, зроблені російськими силами на цей момент, були направлені в повітря. Проте небезпеки ескалації іноземного вторгнення очевидні. Замість цього необхідно узгоджене врегулювання в Україні, що включає в себе уряд у Києві, який має широку опору й очищений від фашистів, федеральну конституцію, яка гарантувала б регіональну автономію, економічну підтримку, яка б не розорила більшість громадян, і шанс для населення Криму вибрати власне майбутнє», - підсумовує автор.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

903