Президент США Барак Обама в розмові з президентом Росії Володимиром Путіним, яка тривала близько години, виклав свої пропозиції вирішення ситуації довкола України, включаючи прямі переговори Росії та України і введення спостерігачів у цю країну, повідомив Білий дім.

«Обама зазначив, що є можливість вирішити ситуацію дипломатичним шляхом, що дасть можливість дотримати інтереси Росії, народу України та міжнародного співтовариства», - йдеться в повідомленні Білого дому, передає РІА «Новости».

«Для такого вирішення ситуації уряди України та Росії могли б провести прямі переговори з допомогою міжнародного співтовариства, міжнародні спостерігачі могли б забезпечити захист усіх жителів України, включаючи етнічних росіян, російські війська повернулися на свої бази, а міжнародне співтовариство працювало би над тим, щоб підтримати Україну у підготовці до виборів у травні», - повідомляє Білий дім.

Між тим прес-служба Кремля повідомляє, що в ході цієї дискусії Президентів США і РФ виявилися відмінності в підходах та оцінках причин виникнення нинішньої кризи і поточного стану справ. Путін також сказав Обамі, що нинішнє українське керівництво нав'язує східним та південно-східним регіонам та Криму абсолютно нелегітимні рішення, у відповідь РФ діє цілком адекватно.

Раніше США запровадили візові санкції проти російських чиновників, чиї імена ще не визначені. Обама також висловився проти референдуму про самовизначення Криму, який місцевий парламент призначив на 16 березня.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна пропонує Росії налагодити нові відносини, і ніколи не скориться їй.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, і військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

4 березня Верховний головнокомандувач Збройних сил Російської Федерації, президент Росії Володимир Путін віддав наказ військам і з'єднанням, які брали участь у військових навчаннях, повертатися в місця постійної дислокації.

Того ж дня Путін заявив, що наразі немає необхідності введення російських військ в Україну.

З 27 лютого озброєні люди без розпізнавальних знаків блокують і захоплюють військові та державні об'єкти в Криму. Кримська влада визнала, що ці загарбники - російські військові.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

646