Реальна проблема зовнішнього боргу України - не в її розмірі, а у впливі політичної кризи. Про це економіст Всеволод Степанюк заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, на тлі широкої критики «папєрєдніків» зараз практично ніхто не говорить про те, що політична криза, яка стартувала у грудні, спровокувала девальвацію і валютні спекуляції.

«А це, в свою чергу, підвищило вартість зовнішнього боргу, що зафіксований в інвалюті. Ось у цьому реальний ефект недавніх подій і реальна проблема, а не у факті наявності державної чи корпоративної заборгованості», - зазначив він.

І додав, що перед країною стоїть завдання не стільки «платити за боргами», скільки скорочувати залежність від них. «Для цього треба відновити економіку після деструкції останніх місяців і користуватися тими позитивами, які очікуються в 2014-15 роках. А це, насамперед, поліпшення показників світової економіки, а значить - найбільших ринків споживання. Ще в січні констатувалося, що цього року вітчизняний експорт може зрости за рахунок економічного зростання в Європі і Росії.

Тепер же з РФ можливі нові торговельні війни, залишається Захід. Всі можливості треба використати, тим більше, що ситуація справді складна», - сказав аналітик.

Що ж стосується зовнішніх позик, продовжив він, то таке враження, що нова влада хоче лише посилити боргову залежність країни. «Готові позичати у МВФ, і у кого завгодно. Але хіба це «реформи», про які так багато слів з високих трибун? Це просто нові борги для виплати старих. Колишнє керівництво країни так не діяло навіть у складних умовах ІІ півріччя 2013 року», - підсумував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

814