Меджліс кримськотатарського народу закликає жителів півострова бойкотувати референдум, призначений на 16 березня, заявляє голова Меджлісу Рефат Чубаров.

«Меджліс кримськотатарського народу не визнає цей референдум. Відповідно, закликає усіх жителів Криму, незалежно від їхньої національності повністю бойкотувати всі етапи підготовки, а також голосування в день проведення референдуму», - сказав він в ефірі каналу АТR в четвер, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

При цьому Чубаров пояснив, що дце рішення було ухвалене напередодні на засіданні Меджлісу ще до зміни дати референдуму.

«В умовах, коли на вулицях війська, в умовах, коли повна правова вакханалія, оголошення якого-небудь референдуму, а також за відсутності законодавства - це є дією для подальшої дестабілізації ситуації в Криму», - підкреслив він.

Він вважає, що незалежно від того, скільки людей візьме участь у референдумі 16 березня, Верховна Рада Криму оприлюднить «ті цифри, які їм вкажуть в іншому місці».

Голова Меджлісу також заявив: «Дії Верховної Ради повністю зневажають права та інтереси усіх жителів Криму, незалежно від національності, повністю ігнорують їхнє право на вільне волевиявлення, і я не сумніваюся в тому, що переважна більшість жителів Криму виборчого віку відповідним чином відреагують на наш заклик. Думаю, що переважна більшість, я впевнений у цьому, жителів Криму чудово усвідомлюють, куди може завести Крим низка незаконних, авантюристських рішень, які ухвалюються в останні дні Верховною Радою Криму».

Крім того, на думку Чубарова, в Криму йде подальша ескалація напруженості, у зв'язку з чим він сказав: «Ми перш за все звертаємося до всього населення Криму здійснювати той явний і очевидний бойкот усіх останніх авантюристських дій, зберегти спокій. Ми разом з усім населенням Криму очікуємо вирішення політичної кризи в Криму та навколо Криму тими гравцями, від яких це залежить. Перш за все, міжнародних організацій, української держави, Росії та інших позамежних держав».

На думку голови Меджлісу, необхідно, щоб був повністю реалізований весь комплекс заходів, що передбачає в цьому випадку міжнародне право.

Чубаров також назвав нелогічною постанову кримського парламенту, оскільки, за його словами, якщо Верховна Рада Криму ухвалила рішення про входження Криму до складу Російської Федерації, то достатньо було б лише пунктів про те, що парламент просить Росію включити Крим до складу Ради Федерації, а також звернення до президента РФ і Державної Думи Федеральних Зборів РФ. У той же час у цій постанові вже не було потреби говорити про проведення референдуму.

«Але якщо ви вже ухвалили рішення про те, що ви входите до складу, навіщо вам референдум? Це не просто порушення всіх правил логіки та елементарних процедур, це - знищення населення Криму. Вони оголосили (про входження до складу Росії. - Ред.), а потім для форми сказали: «Ну, ви про всяк випадок висловіться», - заявив Чубаров.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 лютого ВР Криму проголосувала за проведення 25 травня референдуму «про розширення повноважень Криму». На підтримку цього рішення проголосували 55 із 64 присутніх кримських парламентаріїв.

Раніше, 27 лютого 2014 р. президія Верховної ради Криму звернулася до жителів республіки, пояснивши необхідність проведення референдуму.

4 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Верховної Ради Криму про призначення Сергія Аксьонова головою Ради міністрів автономії і проведення референдуму з питання розширення повноважень АР Крим.

Генеральна прокуратура України оголосила поза законом рішення про референдуми в Криму та Донецьку.

6 березня ВР АРК перенесла референдум про статус Автономної республіки Крим з 30 на 16 березня й ухвалила рішення увійти до складу РФ.

В Україні не існує законодавчої бази для проведення місцевих референдумів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

802