Кримський референдум, призначений на 16 березня, є нелегітимним. Про це журналістам заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

«Будь-яке рішення щодо проведення цього референдуму є незаконним, оскільки питання територіальної цілісності, суверенітету України не підлягають розгляду на місцевих референдумах. Це питання лише загальнонаціонального референдуму», - сказав Петренко.

За словами міністра, референдум є незаконним ще й тому, що немає закону про місцевий референдум, а також тому, що рішення про референдум ухвалено з порушенням процедури, повідомляє «УНІАН».

Також Петренко додав, що події навколо кримського референдуму відбуваються під тиском російських військовослужбовців.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 лютого ВР Криму проголосувала за проведення 25 травня референдуму «про розширення повноважень Криму». На підтримку цього рішення проголосували 55 із 64 присутніх кримських парламентаріїв.

Раніше, 27 лютого 2014 р. президія Верховної ради Криму звернулася до жителів республіки, пояснивши необхідність проведення референдуму.

4 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Верховної Ради Криму про призначення Сергія Аксьонова головою Ради міністрів автономії і проведення референдуму з питання розширення повноважень АР Крим.

Генеральна прокуратура України оголосила поза законом рішення про референдуми в Криму та Донецьку.

6 березня ВС АРК переніс референдум про статус Автономної республіки Крим з 30 на 16 березня й ухвалив рішення увійти до складу РФ.

В Україні не існує законодавчої бази для проведення місцевих референдумів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

683