Рішення про проведення референдуму в Криму є нелегітимним, а його результати не будуть визнані центральною владою в Україні. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявив експерт Інституту світової політики Юрій Ганущак.

«Навіть якщо буде референдум, то він 100% з правової точки зору не матиме ніякого значення, а з точки зору як засобу переговорів з Києвом - можливо», - сказав він.

При цьому експерт пояснив нелегітимність референдуму відсутністю законодавчої бази, а також оголошенням його незаконним шляхом.

Разом із тим Ганущак зазначив, що у Криму хочуть провести референдум тільки з метою шантажу Києва. «Найголовніше, що їх (місцеві еліти. - Ред.) цікавить перетворення Криму на «чорну скриньку», яка не підкорятиметься державі. Тобто ми не будемо проти вас, будемо стримувати агресію Росії, а за це ви не лізьте в наші справи», - зазначив він.

На думку експерта, політичну кризу в Криму може вирішити створення в автономії двопалатного парламенту. «Це непогане рішення щодо створення другої палати парламенту, де були б представники всіх етнічних групи, тобто українці, татари і росіяни», - резюмував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 лютого ВР Криму проголосувала за проведення 25 травня референдуму «про розширення повноважень Криму». На підтримку цього рішення проголосували 55 із 64 присутніх кримських парламентаріїв.

Раніше, 27 лютого 2014 р. президія Верховної ради Криму звернулася до жителів республіки, пояснивши необхідність проведення референдуму.

4 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Верховної Ради Криму про призначення Сергія Аксьонова головою Ради міністрів автономії і проведення референдуму з питання розширення повноважень АР Крим.

Генеральна прокуратура України оголосила поза законом рішення про референдуми в Криму та Донецьку.

6 березня ВР АРК перенесла референдум про статус Автономної республіки Крим з 30 на 16 березня й ухвалила рішення увійти до складу РФ.

В Україні немає законодавчої бази для проведення місцевих референдумів.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

621