Як випливає з плану заходів, підготовлених Мінфіном, уже в березні бюджет вдвічі скоротить розмір пенсій, які держава виплачує пенсіонерам, що працюють, пише газета «Комерсант».

Такий захід загрожує масовими звільненнями пенсіонерів, попереджає провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. «Є пенсіонери, які отримують непогану пенсію, наприклад учені. Навряд чи вони будуть жертвувати пенсією. А є ті, хто працює там, де молодь не хоче - санітари, вчителі», - каже вона. Такі малооплачувані працівники швидше відмовляться від своєї роботи і замість цього просто сидітимуть удома, отримуючи від держави пенсійні гроші, які вона їм і так винна. Або ж ці люди просто працюватимуть неофіційно, і бюджет замість економії просто втратить частину зібраних податків і соціальних відрахувань.

Низка країн уже приймали подібні рішення, результати виявилися різко негативними, попереджає Ткаченко. Так, у країнах Балтії пенсіонерам, які працюють, зовсім відмовилися платити пенсії, і в результаті близько 40% таких працівників звільнилися. Впровадження подібних заходів в Україні призведе до того, що в лікарнях і школах з'явиться ще більший дефіцит персоналу. Виявляться незаповненими і маса вакансій на підприємствах ЖКГ і приватних компаніях - не вистачатиме прибиральниць, двірників і т.д.

Мінфін також хоче скасувати грошові стимули для залучення молодих співробітників у село. Зараз таким співробітникам передбачається надання безкоштовного житла, а також одноразова виплата у розмірі 10 мінімальних зарплат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

932