Основну частину загального зовнішнього боргу України становить корпоративний борг. Про це експерт з економічної політики Віталій Кулик заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, це майже 75% сукупної зовнішньої заборгованості, яка активно формувалася в докризовий період через динамічний розвиток вітчизняної економіки.

Більше того, продовжив аналітик, значна частина зовнішнього корпоративного боргу сформована коштами, які зарубіжні компанії і банки надсилали своїм українським дочірнім підрозділам. «Подібним чином підтримується і капіталізація банків, і робота нефінансових підприємств. Не кажучи вже про те, що вагома частка іноземних запозичень надходить з офшорних юрисдикцій, тобто це українські гроші, але інакше оформлені», - зазначив він.

І додав, що такі борги не становлять прямої небезпеки для держбюджету і макроекономічних показників. «Так, майже всі великі промхолдинги України зараз мають боргові проблеми, і це обмежує ефективність їхнього бізнесу. Але ці позичальники ведуть постійну роботу щодо реструктуризації, перекредитування і т.п. Держава тут ні до чого, корпоративна заборгованість слабо впливає навіть на збір податків», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

820