Референдум про статус Автономної республіки Крим переноситься з 30 на 16 березня.

Постанову «Про проведення загальнокримського референдуму 16 березня» у четвер ухвалила Верховна Рада автономії на позачерговому пленарному засіданні, повідомляє прес-центр кримського парламенту.

«Верховна Рада АРК ухвалила: 1. Увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта Російської Федерації. 2. Призначити на 16 березня 2014 року загальнокримський референдум (включаючи м. Севастополь), на який винести такі альтернативні питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року та за статус Криму як частини України?», - наголошується в повідомленні прес-центрі.

У документі пояснюється, що питання, яке отримає більшість голосів, вважається таким, що виражає пряме волевиявлення населення Криму, передає «Інтерфакс-Україна».

Встановлено, що бюлетені для голосування на загальнокримському референдумі друкуються російською, українською і кримськотатарською мовами.

Верховна Рада АРК також звернулася до президента Російської Федерації і Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації з пропозицією про початок процедури входження Криму до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

Зазначимо, що 1 березня 2014 р. глава Ради міністрів Криму Сергій Аксьонов заявив про перенесення референдуму в Криму на 30 березня.

Раніше ВР Криму проголосувала за проведення 25 травня референдуму «про розширення повноважень Криму. На підтримку цього рішення проголосували 55 із 64 присутніх кримських парламентаріїв.

Раніше, 27 лютого 2014 р. президія Верховної Ради Криму звернулася до жителів республіки, пояснивши необхідність проведення референдуму.

Нагадаємо, 4 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Верховної Ради Криму про призначення Сергія Аксьонова главою Ради міністрів автономії і проведення референдуму щодо питання розширення повноважень АР Крим.

Генеральна прокуратура України оголосила поза законом рішення про референдуми в Криму та Донецьку.

В Україні немає законодавчої бази для проведення місцевих референдумів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

834