Невдовзі IT-компанії можуть позбутися податкових преференцій - з такою пропозицією виступив Мінфін. Передбачається, що скасування пільг послужить одним із джерел наповнення держбюджету. Учасники IT-ринку насторожено поставилися до ініціативи чиновників.

У розробленому Мінфіном плані заходів щодо реалізації програми діяльності Кабміну пропонується підготувати до травня законопроект, який ліквідує всі податкові преференції для підприємств, що працюють в сфері інформаційних технологій.

До числа пільг відносяться зниження ставки на прибуток підприємства до 5%, а також звільнення від сплати ПДВ на продаж програмного забезпечення. Скасування цих преференцій - один із способів наповнення держбюджету, вважає керівник податкової практики юридичної компанії Jurimex Віта Форсюк.

Слід зазначити, що введена у 2012 році система спрощеного оподаткування не викликала тоді ажіотажу на IT-ринку.

«Це було викликано в тому числі тим, що на момент її запуску не була готова нормативна документація, а звернення з проханням надати пільги викликало підвищений інтерес податкових органів до IT-компаній», - зазначає Форсюк. Крім того, цими пільгами не могли скористатися представники іноземних компаній - для цього їм потрібно було створити в Україні окрему юрособу, пише «Коммерсантъ-Украина».

«Закон про пільгове оподаткування був ухвалений в урізаному варіанті. Тому пільги актуальні тільки для окремих учасників ринку», - каже регіональний директор дослідницької компанії IDC в Україні Володимир Поздняков. На його думку, зараз для поліпшення клімату в IT-сфері необхідно не тільки скасувати звільнення від ставки ПДВ, але й створити нову систему адміністрування податків. «Так, ринок це може сприйняти негативно. Але це зрівняє шанси компаній на внутрішньому ринку»,- вважає Поздняков.

Підприємці насторожено поставилися до ініціативи Мінфіну.

«На ринку скасування пільг позначиться незначно. Але це буде тривожною новиною для інвесторів»,- вважає операційний директор датської компанії Ciklum в Україні Роман Хміль. За його словами, наразі у Верховній раді на розгляді перебуває законопроект, який вводить пільги на податок на фізособу та єдиний соціальний внесок (ЄСВ) для IT-компаній. «Якщо цей законопроект буде схвалений парламентом, навіть в разі відміни старих пільг ринок не тільки не втратить інвесторів, але й подвоїть надходження в бюджет»,- упевнений пан Хміль.

Він пояснює це тим, що більшість співробітників IT-компаній оформлені як суб'єкти підприємницької діяльності і сплачують 5% від доходів до бюджету. Нова схема дозволить влаштувати співробітників у штат і платити за зниженими ставками 5% податку з фізосіб та ще 5% ЄСВ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

849