Запис розмови верховного представника ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон і глави МЗС Естонії Урмаса Паета, в ході якого Пает згадує про снайперів, які стріляли як у людей, так і у правоохоронців, шокував багатьох європейців. Про це кореспонденту Forum'у повідомив німецький політолог Олександр Рар.

«Звичайно, цей запис активно обговорюється в Європі. Для багатьох це абсолютний шок. Тут вважалося, що на Майдані була виключно мирна демонстрація. Так, ми бачили виступи «Правого сектору», бачили, як поліцейських обливали бензином. Але вважалося, що снайперів замовили Янукович, уряд. І що стріляли у беззбройних протестувальників. А зараз з'ясовується, що ідентичні кулі були з одного та з іншого боку. Думаю, що зараз український уряд має якнайшвидше прояснити це все. Факти - це факти. І якщо нічого не робити, народжуватимуться нові й нові чутки, версії, конспірологічні всілякі теорії, які підуть комусь на користь, а комусь - навпаки», - заявив він.

Він зазначив, що, незважаючи на опубліковану інформацію, поки двосторонні відносини Європа-Україна не погіршаться, але необхідно розслідування події в Україні під час масових заворушень, а також якісне інформування про його хід. «Якщо спливатимуть інші факти з однієї чи іншої сторони, що виправдовують ту чи іншу сторону - це новий монолітний камінь, який принесе інші етапи», - додав він.

«Зараз західне суспільство, після перших емоційних реакцій на те, що Росія рухається на територію України, переходить у другу фазу. У Німеччині, в Європі люди хочуть аналітики, хочуть зрозуміти, чому це все відбувається, що стало причиною. Тобто - менше емоцій, більше тверезості. Тут з'явиться більш збалансований погляд, що насправді відбувалося в ніч з 21 на 22-ге. Мені здається, об'єктивність - це дуже важливо», - підкреслив європейський політолог.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

714