Кабінет Міністрів драматизує ситуацію із зовнішнім боргом України. Економіст Руслан Павленко підтвердив це в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, в програмі діяльності нового Кабміну зафіксований сукупний зовнішній борг країни станом на кінець 2013 р. - $140 млрд. «Але треба чітко розуміти, що він включає не тільки державні (і гарантовані державою), але й корпоративні борги. Відомо, що до світової економічної кризи приватні компанії набрали позик на свій розвиток, а з обвалом ринків ці позики довелося реструктуризувати, тобто домовлятися з кредиторами про відстрочку виплат. І донині практично ніхто у вітчизняному корпоративному секторі, крім основних промислових холдингів, не може нормально виплачувати такі борги», - зазначив він.

Експерт зазначив, що держборг у структурі загальної зовнішньої заборгованості лише трохи перевищує 1/4 і становить близько $37,5 млрд. «Це трохи більше 20% ВВП, а ми знаємо, що з початком глобальної кризи суверенні борги багатьох розвинених країн перевищили 80% і навіть 100% ВВП. Це стосується Японії, Італії та ін. В Євросоюзі ж вважається нормальним рівень у 60% ВВП. Так про що ми говоримо? Зрозуміло, що у нової влади є бажання очорнити попередників, але треба знати міру в маніпуляції показниками», - наголосив аналітик.

Він додав, що уряд і Нацбанк мають лише непрямий стосунок до корпоративної зовнішньої заборгованості - тією мірою, якою компанії-позичальники є резидентами тієї ж самої країни. «Але вони не несуть зобов'язань та відповідальності за борги окремих підприємств, якщо ці борги не гарантовані державою. А така категорія боргів включається в базову цифру зовнішнього держборгу, тому тут теж чіплятися немає до чого», - підсумував фахівець.

Нагадаємо, у програмі уряду Арсенія Яценюка кажуть, що сукупний зовнішній борг України на кінець 2013 року досяг 140 млрд доларів, або близько 80% ВВП.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257