На засідання країн-учасниць Будапештського меморандуму в Парижі не прийшов представник Російської Федерації. Про це в середу заявив державний секретар США Джон Керрі на початку зустрічі з колегами із Великобританії та України, повідомляє «Укрінформ».

«На жаль, одна з країн-учасниць Будапештського меморандуму - Росія - не з'явилася на нашу зустріч», - зазначив Керрі.

Як повідомив після засідання в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця, з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим «зв'язувалися західні колеги, але він був зайнятий в Парижі іншими зустрічами».

Голова зовнішньополітичного відомства Великобританії Вільям Хейг зазначив, що не припинятимуться дипломатичні зусилля для того, щоб зібрати керівників російської та української дипломатії після міжнародної конференції щодо Лівану.

У Парижі провели консультації про гарантії безпеки України відповідно до Будапештського меморандуму, який був підписаний США, Великобританією, Росією та Україною. Консультації ініційовані США.

Очікувалося, що держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров обговорять ситуацію в Криму.

Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) передбачає підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, відмову від економічного тиску, застосування ядерної зброї або звичайних збройних сил проти України з боку всіх країн, що його підписали, а також протидію подібним діям третьої сторони. Підписавши цей меморандум 1994 року, Україна відмовилася від ядерної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

774