Перезавантаження влади, яке обіцяли Майдану політики, закінчилося зміною у владних кабінетах персоналій, які вже керували країною. Про це йдеться в статті Володимира Воюша, координатора економічних програм Громадського руху «Український вибір».

Воюш зазначив, що хоч кандидатури міністрів і «затверджувалися» спочатку Майданом, а потім парламентом, по-справжньому народним Кабмін так і не став.

«Більшість його членів - уродженці Західної України, тому інтереси Півдня і Сходу практично не враховані в новому уряді. Втім, мова не про малі батьківщини новоспечених міністрів, а про їхні політичні погляди», - написав експерт «Українського вибору».

На думку Воюша, призначення в. о. міністра оборони Ігоря Тенюха, якого помаранчеві завжди використовували для досягнення своїх політичних цілей у Криму, лише загострить ситуацію. Необдуманим і політично незваженим вважає експерт і призначення міністром освіти шанувальника Дмитра Донцова і прихильника ультраправих ідей Сергія Квіта, кандидатура якого навряд чи буде позитивно сприйнята на Півдні і Сході країни.

«Ключові посади роздані своїм - або помаранчевим, або близьким друзям і соратникам. Активістам Майдану довірили тільки Мінкультури і Мінспорту - міністерства, які першими упадуть при посиленні економічної кризи. Призначення на місцях проводяться за тією ж схемою - вірнопідданість «помаранчевим» чи близькість до ідейних лідерів Майдану», - стверджує експерт.

Вивести країну з глухого кута, впевнений Воюш, допоможуть кардинальні заходи, які не дозволять посадовцям зловживати владою і службовим становищем. «Для цього «Український вибір» пропонує ухвалити новий закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» та зміни до Конституції в частині проведення референдумів. Ухвалення цього закону дозволить громадянам України висловлювати недовіру уряду і парламенту, тим самим достроково припиняючи їхні повноваження. Тільки в цьому випадку народ отримає можливість законним шляхом, а не на барикадах і під кулями, відстоювати свої законні права», - підкреслив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

738