Запасів палива на українських АЕС залишилося на березень і квітень, введено заборону на пересування палива через нестабільну ситуацію в Україні, заявив віце-прем'єр Дмитро Рогозін.

«У нас проблеми з транзитом ядерного палива через територію України до наших партнерів у Східній Європі, і є питання, пов'язані з постачанням палива на самі атомні станції України», - заявив Рогозін у середу, 5 березня, на зустрічі президента з членами уряду.

Рогозін додав також, що російська держкорпорація «Росатом» планує звернутися до керівництва Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з проханням провести додаткову інспекцію периметра безпеки українських АЕС.

Віце-прем'єр РФ пояснив, що наразі периметр безпеки українських АЕС охороняється силами ЧОПів, внутрішніх військ України та Службою безпеки України. За його словами, поки робота українських АЕС не викликає тривоги.

Україна в 2013 році закупила свіжого ядерного палива (СЯП) на суму $ 600,596 млн. За даними Державної служби статистики, за цей період для українських АЕС закуповували паливо виключно російського виробництва.

За підсумками 2012 року Україна придбала паливо на загальну суму $ 600,334 млн, в т.ч. у Росії - на $ 555,355 млн, у Швеції - на $ 44,979 млн.

Оператором усіх чотирьох АЕС України, які діють, є держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», яке купує СЯП за контрактами з паливною компанією «ТВЕЛ» (РФ) і Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1013