Проблеми держбюджету спричинені, перш за все, політичною кризою. Про це політолог Роман Сирінський заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, бюджетна вертикаль в Україні почала дестабілізуватися вже у грудні через політичне протистояння. «Потім, коли почалися захоплення місцевих органів влади, фінансова робота порушилася в цілих регіонах. У результаті в країні досі не ухвалено 86 місцевих бюджетів, включаючи 2 обласних - на Волині та Тернопільщині, тобто в місцях активних протестів і захоплень. Та й сам держбюджет з великими труднощами ухвалили в січні. Зміна влади остаточно порушила процес», - нагадав він.

І додав, що тепер нова влада намагається закрити бюджетні дірки, які виникають, за рахунок населення і перспективних програм розвитку. «У 2013 р. в соціальній та економічній сфері були труднощі, але якщо ще станом на січень їх можна було вирішити, то тепер ситуація катастрофічна. І ті, хто до такого довів, роблять невинні обличчя і кажуть, що народ має затягнути пояси та заощаджувати. Але якщо б не ваша шалена боротьба за владу, панове, то ситуація була б зовсім іншою», - зазначив аналітик.

Він продовжив, що відносини з Росією були порушені політичною кризою, і надалі Києву доведеться залежати від Заходу. «А значить, країна буде швидко перебудовуватися за західними стандартами. Хотілося б сподіватися, що від цього буде якийсь позитивний ефект, тому що інакше через кілька років нас чекає доля Греції: розвал промисловості, безробіття, активна інфляція», - сказав фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

507