Операція щодо добровільної здачі зброї може тривати кілька років, оскільки населення в конфліктній ситуації вкрай неохоче розлучається з нею. Про це в коментарі Forum'у повідомив експерт-поліціоніст Олег Мартиненко.

«Акція добровільної здачі зброї є в практиці місій ООН, на територіях, куди введені миротворчі війська. Зазвичай застосовується припинення вогню, примирення ворогуючих сторін та операція зі здачі зброї. Той, хто здає зброю, природно, не несе кримінальної відповідальності за її зберігання. І, як показує практика, ця операція може тривати декілька років, адже населення в конфліктній ситуації вкрай неохоче розлучається зі зброєю, здобутою в ході збройних конфліктів», - пояснив він.

Крім того, за словами експерта, операція щодо добровільної здачі зброї традиційно дублюється широкомасштабними рейдами місцевих правоохоронців з метою інспекції житлових, підсобних приміщень, приватних домоволодінь з метою виявлення зброї, що незаконно зберігається. «Якщо вона є, її вилучають, а з власником чинять відповідно до місцевого Кримінального кодексу», - пояснив він.

«Думаю, що ця практика цілком застосовна і в Україні. Тобто, дано якийсь час для здачі зброї. Акція може бути продовжено на невизначений термін. Й одночасно, органи правопорядку можуть перевіряти приватні домоволодіння, вилучати зброя, що незаконно зберігається, а її власника віддавати під кримінальну відповідальність», - додав він.

Мартиненко переконаний, що сьогодні правоохоронцям потрібно керуватися правовою, а не революційною доцільністю. «Добровільна здача зброї - це свого роду розрядка ситуації, коли всі розуміють, що сторони конфліктували, правового поля практично не було, добували зброю незаконно. І ця операція дає можливість відійти всім на свої позиції. А якщо хтось цього не захоче робити: ну що ж, для цього існують органи правопорядку в державі», - додав він.

Також, за словами експерта, з радикально налаштованими людьми, що вийшли з-під контролю і не хочуть скласти зброю, влада повинна діяти відповідно до українського законодавства. «Якщо люди не підконтрольні, у них знаходиться автоматична зброя, то для цього у нас є спецпідрозділи СБУ і МВС. У мирний час такі люди вважатимуться терористами або збройними бандитськими формуваннями і чинити з ними потрібно згідно із законом», - підкреслив Мартиненко.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ України з 4 по 21 березня проводить заходи щодо добровільної здачі вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин та спеціальних засобів, у тому числі неправомірно вилучених у правоохоронців та спецслужб.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

556