Урізати держбюджет на заявлені 80 млрд грн можна лише за рахунок соціальних статей. Колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський підтвердив це в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами фінансиста, інакше в такому розмірі секвестр неможливий. «Без обмеження соціальних виплат держбюджету можна скоротити максимум на 40-45 млрд», - сказав він.

Він додав, що під скорочення можуть потрапити борги за поверненням ПДВ, при виплаті яких можуть бути використані спеціальні облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). «Інші борги бюджету також можуть бути виплачені особливими паперами замість грошей. У Кабміні називають це вимушеним антикризовим заходом», - зазначив експерт.

Він вважає, що, незважаючи на жорсткість вимог МВФ, уряду потрібно спільно з Фондом шукати шляхи зменшення секвестру, щоб уникнути негативних соціальних та економічних наслідків.

Нагадаємо, уряд має намір внести секвестр державного бюджету. Про це повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на зустрічі з представниками бізнесу в понеділок, 3 березня.

«Уряд вноситиме секвестр бюджету. Попередній бюджет був ухвалений на нереальних макроекономічних показниках. Саме тому з представниками МВФ ми повинні відпрацювати макроекономічну картинку. Також він був сформований на нереальних доходах державного бюджету», - сказав він.

Яценюк додав, що за попередніми оцінками, може йтися про скорочення державного бюджету від 65 до 80 мільярдів гривень.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

488