Нові губернатори, призначені в східних областях України, викликають негативне ставлення українців. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у сказав соціолог Євген Копатько.

«Київська влада намагається змінити кадровий склад. Але не всі губернатори сприймаються населенням, як кризові менеджери, які мають довіру. Всі ставлять під сумнів легітимність один одного. Низка призначень на південному сході викликає негативне ставлення населення. Призначають або представників великого бізнесу, або як в Одесі, де не варто чекати позитивної реакції», - говорить Копатько.

На його думку, це більше політичні рішення, що може містити в собі певні ризики. «На південному сході, як, втім, у центрі та на заході, нікого не запитували, чи згодні люди з такими змінами. Переможці призначають, кого хочуть, але нестимуть за це політичну відповідальність. Цими призначеннями намагаються перекласти частину відповідальності за те, що діється в регіонах, на інших людей і показати свою силу», - вважає він.

«Нові призначення не додають стабільності, адже має бути компромісна фігура. Можливо, завдяки цьому хочуть створити зіткнення внутрішніх еліт на місцях. Хоча з іншого боку у колишньої опозиції вузький кадровий майданчик на сході. Уявіть опозиціонера в Донецькій області або в Луганській. Це можливо хіба що в Дніпропетровській, але абсолютно неможливо у Криму та Одесі. Є колосальна неприязнь до попередньої влади і недовіра до нинішньої. Віддали східні області під керівництво великого бізнесу. На відкуп чи що? Або щоб той бізнес, який був у конфронтації, почав з'ясовувати стосунки на місцях? Може для нової влади це і стало вирішенням», - зазначає соціолог.

Нагадаємо, 2 березня в.о. президента України Олександр Турчинов призначив главою Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, а главою Донецької ОДА Сергія Таруту.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

565