Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс 4 березня оприлюднив звіт про події в Україні, в якому визнав, що протести не були мирними, але звинуватив владу у надмірному застосуванні сили і грубому порушенні прав людини. Втім, дії і наміри нової влади комісар також не завжди схвалює. Так, комісар визнає системні порушення з боку суддів, однак закликає Київ подумати про відмову від ідеї люстрації судового корпусу, пише «Дзеркало тижня».

Доповідь комісара Ради Європи (РЄ) була складена за підсумками семиденного візиту в Україну. Звіт став першим документом, в якому Захід визнав, що протести в Києві не були мирними: «Ухвалення парламентом пакету «антипротестних» законів 16 січня сприяло зростанню напруженості, а в наступні дні супроводжувалося насильством на вулицях Києва та інших міст». Надалі в документі неодноразово згадується про «насильницькі протести». Раніше європейські структури уникали такого формулювання, пише «Комерсант-Україна».

Незважаючи на те, що Страсбург визнав серйозні проблеми української судової системи і той факт, що судді нерідко виносили політично мотивовані рішення, ідея про люстрацію суддівського корпусу викликає побоювання в РЄ. «Люстраційні закони часто містять невизначеність щодо того, проти кого вони застосовуються. Їх застосування на практиці часто виявляється необдуманим. Тому якщо Україна у підсумку вирішить проводити люстрацію, вам потрібно бути дуже обережними. Законопроект слід узгодити з Венеціанською комісією», - сказав Муйжнієкс.

«Більшість люстраційних законів застосовувалися на початку 1990-х, після обвалу комуністичної імперії. Минуло більше 20 років. Я не думаю, що режим Януковича і комуністичний режим можна порівнювати. Тому навряд чи сьогодні можна проводити люстрацію за тими ж принципами, які працювали 20 років тому», - вважає Муйжнієкс.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

779