Сьогодні максимум уваги привертають до себе політичні події, затуляючи собою нормальне повсякденне життя країни і людей. Але рано чи пізно політична гострота спаде, а життя тим часом триває: люди займаються своїми справами, працюють підприємства, працюють і думають про свій розвиток.

Це стосується і промисловості, і інфраструктури, і того ж сільського господарства. Наприклад, наприкінці лютого група компаній «Легенда Криму» (Москва) оголосила про плани реалізувати в Сакському районі півострова (с. Геройське і Кримське) інвестпроект по створенню виноградарсько-виноробного комплексу вартістю 39 млн євро. За інформацією директора ГК Павла Pestova, передбачається посадити понад 1000 га винограду та побудувати завод з його переробки щорічною потужністю 12 тис. тонн, причому інвестор уже готовий розпочати будівництво підприємства. В останні 2 роки група вже заклала у Криму майже 200 га виноградників, а навесні-2014 їхні площі мають збільшитися до 320 тис. га.

Вино, фрукти, овочі...

Дійсно, кажуть експерти, виноградарство залишається в Україні перспективним бізнесом. Попит на винну продукцію є завжди, і не дивно, що в 2013 р. у нашій країні закладено 600 га нових виноградників. Однак це набагато менше, ніж у більш вдалі роки, коли закладалося по 4-4,5 тис. га на рік. Падає і вітчизняне виробництво готового вина: у 2013 р. його випущено на 3,9 млрд грн, тоді як роком раніше це було без малого 4 млрд. Але попит залишається, а отже, поле діяльності для інвесторів, здатних вирощувати виноград й отримувати з нього вино. Для довідки, в країні сьогодні майже 80 тис. га продуктивних виноградників, і ця цифра стабільна багато років, тому що на зміну старим посадкам приходять нові. Найбільше плантацій на Одещині (32,9 тис. га), за нею йде Крим (25,2 тис. га), Миколаївщина (6,6 тис. га), Херсонщина (6,5 тис. га) та Закарпаття (4 тис. га).

Крім того, констатує гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, інвестори на українському ринку цікавляться плодово-ягідним підприємництвом. Річ у тім, що 1 га якісної плодово-ягідної продукції дає в 10 разів більше прибутку, ніж 1 га зернових. І великі інвестори вже готові направляти мільйони гривень на висадку садів та інших довготривалих насаджень. Зазначимо, в 2000-2012 рр. у країні закладено 46,2 тис. га нових плодових садів, 67% з яких відноситься до зерняткових культур. У майбутньому розширення площі фруктових садів здатне призвести до зниження цін на фрукти, вартість яких минулого року була на досить високому рівні. Нині в Україні близько 255 тис. га садів, з яких 165 тис. га (65%) належать населенню. Найбільші насадження зерняткових культур - у Вінницькій (21,3 тис. га), Чернівецькій (12,2 тис. га) та Хмельницькій (11,2 тис. га) обл., кісточкових - у Дніпропетровській (7 тис. га), в АР Крим (6,3 тис. га), Запорізькій (5,7 тис. га), горіхоплідних - у Чернівецькій (1,7 тис. га), Вінницькій, Донецькій, Львівській областях та АР Крим (по 1,1 тис. га).

Що ж до ягід, то тут для виробників ще більше можливостей через слабку насиченість внутрішньої пропозиції. Але для ринкового успіху інвесторам у плодово-ягідний сектор бажано врахувати побажання торговельних мереж, які воліють працювати зі зручно і сучасно упакованими великими партіями; також має значення обробка продукції антибактеріальними та протигрибковими препаратами, за рахунок чого вона довго зберігається. Крім сирих плодів і ягід, перспективним називають ринок соків, яких в Україні на душу населення споживається в середньому 11,2 л/рік. Це в 4 рази менше, ніж у Німеччині, утричі - ніж у Франції, вдвічі - ніж у Росії, Польщі, Словенії.

А ще одним інвестиційно привабливим плодоовочевим бізнес-напрямом є теплиці. Лапа відзначає хороший потенціал цього сегмента АПК і за експортом, і за імпортозаміщенням. За словами аналітика, у 2013 р. до нашої країни імпортовано 127,5 тис. т овочів, але весь цей обсяг може вирощуватися у вітчизняних теплицях. У будівництво сучасних енергозбережних комплексів закритого ґрунту в країні активно інвестують не перший рік, сучасні теплиці дозволяють оптимізувати щорічну витрату природного газу з 700-800 тис. м3/га аж до 250-300 тис. м3/га. До речі, в держбюджеті-2014 на розвиток овочівництва та садівництва загалом закладено 700 млн грн - насамперед на компенсацію витрат зі спорудження овочівницьких теплиць.


Перспективна галузь

І це лише мала частина сільськогосподарських напрямів, які можуть розвиватися в українському АПК, стверджує аграрний економіст Марія Колесник. Вона акцентує, що всі перераховані сектори передбачають довгострокові капіталовкладення, на які інвестори охоче йдуть. Причому це триває навіть на тлі кризової обстановки в країні. Так, на початку року найбільший в світі агропродовольчий трейдер Cargill (США) за $200 млн придбав 5% одного з основних агрохолдингів України - «Укрландфармінг». На думку фахівців, це свідчить про поліпшення вітчизняного інвестиційного клімату загалом і в сільському господарстві зокрема. «Ми давно вже не бачили, щоб іноземні оператори що-небудь купували на українському ринку. Притому розмір угоди досить великий, і це також підтверджує її знаковість. Угоди такого рівня означають, що у галузі непогані перспективи», - вважає глава інвестиційно-банківського підрозділу «Сбербанку РФ» Олексій Ращупкін.

І правда, АПК активно розвивається: у 2013 р. обсяги національного агровиробництва зросли на 13,7%, і подібні темпи можуть зберегтися цього року, вважають експерти. До того ж справа не тільки в рекордному врожаї зернових (майже 63 млн т, що на 36,3% більше ніж роком раніше), але і в м'ясі - зростання виробництва на 8,2% до 3,4 млн т, молоці - зростання на 1,1% до 11,5 млн т, це ж стосується і курячих яєць (+2,5% до 19,591 млрд шт.). Екс-міністр АПК Микола Присяжнюк нагадує: у 2013-му наша держава стала 9-ю у світі за масштабами експорту м'яса, розпочато й експорт ковбасних виробів. Постачання м'ясопродуктів за кордон зросли на 10,4% вартості, до $348,6 млн (підгрупа 02 УКТЗЕД).

Отже, країна поступово стає одним із провідних світових сільгоспвиробників. Інвестори враховують це і розвивають роботу в нашому агросекторі. Тим паче що останні політичні зміни, ймовірно, призведуть до загального поліпшення інвестклімату країни і підвищення інтересу західних компаній до проектів на вітчизняному ринку. Це позначиться на законодавчій базі АПК, на захисті прав інвесторів, «світить» подальшим спрощенням дозвільних процедур і т.п. У той же час аграрії виступають за пролонгацію чинних податкових пільг, включаючи фіксований с/г податок та спеціальний режим стягнення ПДВ для товаровиробників.

Аналітики додають: з відновленням глобальної економіки український збут агротоварів у той же Євросоюз зростатиме і без підписання угоди про асоціацію - і тим більше в разі її підписання. При цьому Київ може і має робити ставку на товари максимального переділу з високою доданою вартістю, впевнена Колесник. Загалом, майбутнє у галузі непогане навіть з урахуванням усіх негативних чинників. Україна пережила вже не одну політичну та економічну кризу, виходячи з таких моментів більш сильною і наприкінці 90-х років, і в 2010-2011 рр. Вляжуться пристрасті, налагодиться економіка, а сільське господарство далі працюватиме на користь людям і країні.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3977