Віктор Медведчук заявив, що нова влада має враховувати мову, культуру і релігію всіх громадян України, і запропонував власну програму виходу зі сформованої ситуації.

Лідер «Українського вибору» закликає створити уряд національної єдності, який має відображати етнічний і мовний склад України та її регіональне розмаїття. «При цьому представники кожного регіону повинні бути не просто його жителями, а людьми, які мають там повагу», - підкреслив він.

Також, на думку Медведчука, необхідно розпочати конституційну реформу з перерозподілом повноважень від центру до регіонів, яка повинна включати:

а) виборність голів місцевої влади і передачу обласним радам повноважень місцевих адміністрацій;

б) право регіонів залишати у себе більшу частину зібраних на їхній території податків і право ветувати призначення керівників місцевих правоохоронних структур;

в) самостійну гуманітарну політику, в тому числі:

визначення регіональних мов, які використовуються нарівні з державною;

вибір навчальних програм, за якими здійснюється середня освіта, виші ж самі повинні визначати ці програми в рамках університетської автономії.

г) право вибору пріоритетних зовнішньоекономічних партнерів.

Крім того, політик закликав негайно роззброїти незаконні формування та припинити олігархізацію влади.

«На період, поки ці принципи не будуть закріплені і прописані в Конституції, практично реалізувати їх у Договорі про принципи нового Основного закону, згідно з яким країна повинна буде жити до утвердження повноцінної Конституції», - підкреслив Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1020