Прокуратура Донецької області звернулася в окружний адміністративний суд з вимогою скасувати рішення Донецької міської ради «Про оцінку політичної ситуації на Донбасі» від 1 березня поточного року, повідомили Forum'у в прес-службі Генеральної прокуратури.

Зокрема, прокуратура вважає зазначене рішення незаконним, і таким, що прийнято з перевищенням повноважень та з порушенням норм чинного українського законодавства.

Так, проголошення мораторію на зростання цін і тарифів на товари та послуги першої необхідності є незаконним, оскільки це питання відноситься виключно до компетенції Кабінету Міністрів України.

Крім цього, прокуратура вважає, що відповідно до пункту 5 рішення Донецька міська рада не мала повноважень щодо проголошення російської мови офіційною на території області, оскільки відповідно до ч.1 ст.10 Конституції України державною мовою є тільки українська.

«Зазначене рішення також порушує норми ст. 92 Конституції України, якими визначено засади зовнішніх відносин. Тобто Донецька міська рада не мала повноважень визнавати Російську Федерацію стратегічним партнером Донбасу. Пункт 7 зазначеного рішення про створення муніципальної міліції суперечить Законам України «Про місцеве самоврядування» та «Про міліцію». На території України забороняється створення військових або інших збройних формувань чи груп, не передбачених національним законодавством. Порушуючи вимоги Закону України «Про місцеве самоврядування», Донецька міська рада засумнівалася в легітимності ухвалених Верховною Радою законів. Таким чином, на органи місцевого самоврядування безпідставно покладена вся відповідальність за життєзабезпечення регіону», - підкреслюється в повідомленні.

Тому прокуратура Донецької області, суворо дотримуючись вимог Конституції та інших законів України, звернулася до суду з проханням розглянути позов і скасувати незаконне рішення Донецької міськради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

758