Податкові ініціативи влади свідчать про економічну некомпетентність. Про це політолог Роман Сирінський заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, мало того що планується підвищення податків, так ще і ПДВ відшкодовуватимуть облігаціями. «У 2013 р. економічна ситуація була складною, так хоч оптимізацією податків займалися, вводили електронні сервіси, розвивали автоматичне відшкодування ПДВ та ін. Зараз же таке враження, що хочуть повернути фіскальну систему старого кучмівського зразка або близько того - і при цьому просторікують про демократизацію, євростандарти тощо», - зазначив експерт.

І додав, що при недостатньо продуманому підході ПДВ-облігації можуть стати просто папірцями, які бізнес буде намагатися продати хоч за скількись, можливо, дешевше 50% номінальної вартості. «Це будуть так звані викидні папери, усіма зневажені і небажані до взаєморозрахунків, тим більше що довіра до вітчизняних цінних паперів упала майже до нуля. Але Кабмін може змусити їх приймати, посилаючись на гостру кризу і «згуртування в ім'я національних інтересів». До речі, під марку останнього можуть бути протягнуті багато речей, від секвестру соціальних програм на догоду МВФ до зміни правил гри у всій економіці - в інтересах того ж Заходу і свого власного афілійованого бізнесу», - акцентував він.

Схожу думку висловив і політолог Володимир Корнілов, нагадавши, що уряд Юлії Тимошенко колись уже вдавався до подібних заходів. «Але раніше була якась довіра до українських паперів, тепер же їх цінність стрімко прямує до нуля. І всі чудово розуміють, що якщо раптом зараз Київ вирішить емітувати якісь цінні папери і погашати ними борги, то це, по суті, - експропріація», - акцентував він.

А на думку політолога і громадського діяча Дмитра Корчинського, плани емісії фіскальних ОВДП свідчать про те, що у держави немає грошей. «Щоб вони з'явилися, потрібно терміново, у пожежному порядку робити реформи і відкривати грошам шлях в Україну. Поки що цього не відбувається», - зазначив він.

Нагадаємо, уряд України розглядає можливість випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для відшкодування ПДВ, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у ході зустрічі з бізнес-спільнотою в Києві у понеділок.

«Уряд розглядає можливість випуску ПДВ-ОВДП. Це облігації внутрішньодержавної позики, які надаються на суму ПДВ. Це не казначейські зобов'язання, ...а класичні ОВДП», - сказав він.

За словами прем'єра, в Україні склалася ситуація, коли бізнес сплачував авансові платежі за податками на рік наперед.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

684