У Заходу є причини не поспішати з реальними діями щодо України. Про це в коментарі Forum'у заявив політичний експерт Євген Лешан.

«Захід не поспішає з рішучими діями в Криму з двох основних причин. По-перше, вивчає всі «за» і «проти», адже в Росії у нього теж великі інтереси, інвестиції і т.п. У західних столицях зацікавлені у впливі на Москву, а не у втраті такого впливу, в результаті чого вона взагалі творитиме все, що заманеться», - сказав він.

Лешан зазначив, що, наприклад, Європа залежить від російського газу, хоч в останні роки і вживає заходів щодо диверсифікації постачання. «Згадаймо, якою була реакція на операцію в Південній Осетії - санкції на в'їзд чиновників (скасовані через півроку) і пара військових кораблів у Чорному морі. Тому поки що тільки скасовують саміт «Великої вісімки» і призупинили кілька програм співпраці. А переговори щодо виділення грошей і зовсім затягуються», - підкреслив він.

По-друге, за словами експерта, акцент на силовому стримуванні не дуже вигідний США, на адресу яких і так перманентно лунають звинувачення щодо «світового жандарма» і «нового світового порядку». «Хоча в цьому випадку простіше: першою дії розпочала Росія, вони явно неправомірні, і у відповідь діяти вже не так складно. Але бачите, і тут явна затримка: то ввійшов американський авіаносець у Чорномор'я, то не увійшов... Керівництво і РФ, і Заходу діє в своїх інтересах, прораховуючи можливі вигоди і втрати. Прості кримчани і українці їм цікаві лише остільки, оскільки мають значення для реалізації цих інтересів», - резюмував він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

840