ВАТ «Газпром» з квітня 2014 року скасовує пільги на постачання газу Україні. Про це заявив глава російського газового холдингу Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, повідомляє РИА «Новости»

«Газпром» прийняв рішення не продовжувати дію знижки з початку наступного місяця», - сказав він, зазначивши, що українські партнери не виконують домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту про надання знижки.

У свою чергу Медведєв заявив, що рішення, які приймає «Газпром» щодо скасування пільгових форм постачання, «у цих умовах виглядають абсолютно правомірно».

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виключив можливість отримання Україною знижки на імпортований з Росії газ у другому кварталі 2014 року.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Україна збирається погасити поточні проплати за газ перед ВАТ «Газпром» на суму близько 400 млн дол.

1 березня офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що прострочена заборгованість України за постачання російського газу становить 1,549 мільярда доларів і за такого рівня боргу та оплати країна може не зберегти чинну знижку на газ.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» станом на 24 лютого виплатила російському газовому монополістові компанії «Газпром» 1,68 млрд дол. із 3,3 млрд дол. боргу за газ.

17 грудня 2013 року під час зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича та Володимира Путіна в Москві була досягнута домовленість, що Росія знизить ціну газу для України до 268,5 дол. за тисячу кубометрів із 400 дол. за тис. кубометрів (середньорічна ціна на російський газ у 2013 році).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

775