Вимоги МВФ для України стануть для населення шоковою терапією. Про це в коментарі кореспонденту повідомив нардеп (фракція ПР) Андрій Пінчук.

«Новий уряд братиме гроші всюди і під будь-які відсотки, тим більше під час конфлікту з РФ. Те, що для населення це (підвищення тарифів на ЖКП на вимогу МВФ) буде шоковою терапією - це правда. Але українці самі приймали рішення. Стоячи на Майдані і вимагаючи Європу, треба було розуміти, що вимагаєте не тільки світлу мрію, але й темні реалії в найближчі роки», - сказав Пінчук.

За його словами, деякі вимоги, що пред'являються міжнародними організаціями до України, неприйнятні.

«Коли був в Україні міф про Європу, треба було розуміти і європейський підхід: будете платити повну ціну за комунальні платежі, не зможете купувати молоко у бабусі і т.д. На жаль, ці норми для України неприйнятні, але у нинішнього уряду немає іншого виходу. Економіку запустити швидко вони не зможуть. Не буде коштів - буде дефолт. Ціна за владу виявилася дуже дорогою», - вважає він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту. Про це він сказав на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією в понеділок у Києві.

«Цей уряд виконає всі вимоги МВФ з тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору», - сказав прем'єр.

Яценюк зазначив, що це стосується і реформ у соціальному секторі, і підвищення тарифів.

Незалежний експерт з енергетичних питань Валентин Землянський заявив, що ціна на комунальні послуги зростатиме, незалежно від ціни на газ. «Ціни зростуть на газ, гарячу воду, тепло, електрику, тому перше, що потрібно буде зробити Кабміну, - це затвердити механізм адресної допомоги населенню», - сказав експерт.

Щоб стабілізувати ситуацію в економіці, уряду доведеться піти не тільки на перегляд тарифів, але і замороження зарплат, скорочення соціальних програм та субсидій.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2271