Підвищення тарифів на послуги ЖКГ, як того вимагає МВФ, може вдарити по держбюджету України. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у заявив позафракційний нардеп Ярослав Сухий.

«Підвищення тарифів на послуги ЖКП нічого доброго для України не обіцяє. Унашій країні діє закон про те, що виплати за ЖКП не можуть перевищувати 15% від сукупного сімейного доходу, а для пенсіонерів та інвалідів - 10%», - сказав Сухий.

За його словами, якщо сума виплат за ЖКП перевищує цей поріг, то решту доплачує держава. «Зараз із держбюджету на це йде 2,5 млрд грн. Якщо підняти тарифи ще більше, як того вимагає МВФ, то держава платитиме ще більше, а це може виявитися ударом по бюджету країни», - вважає він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту. Про це він сказав на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією в понеділок у Києві.

«Цей уряд виконає всі вимоги МВФ з тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору», - сказав прем'єр.

Яценюк зазначив, що це стосується і реформ у соціальному секторі, і підвищення тарифів.

Незалежний експерт з енергетичних питань Валентин Землянський заявив, що ціна на комунальні послуги зростатиме незалежно від ціни на газ. «Ціни зростуть на газ, гарячу воду, тепло, електрику, тому перше, що потрібно буде зробити Кабміну, - це затвердити механізм адресної допомоги населенню», - сказав експерт.

Щоб стабілізувати ситуацію в економіці, уряду доведеться піти не тільки на перегляд тарифів, але і замороження зарплат, скорочення соціальних програм та субсидій.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

322