За фактами блокувань і захоплень військовослужбовцями Чорноморського флоту Російської Федерації державних установ України, військових частин, викрадання зброї та боєприпасів, знищення державного майна України правоохоронними органами Автономної Республіки Крим розпочато кримінальні провадження. Про це заявив начальник Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури Петро Візнюк, повідомляє прес-служба ГПУ.

Він зазначив, що пересування і діяльність військових формувань ЧФ РФ поза місцями їх дислокації на території України є грубим порушенням вимог міжнародних договорів та законодавства України.

За словами начальника Головного управління, мають місце факти незаконних дій і рішень щодо захоплення і припинення діяльності конституційних органів влади, а також спроби неправомірно підпорядкувати підрозділи правоохоронних органів України нелегітимній місцевій владі або створення так званих місцевих правоохоронних органів.

У зв'язку з тим, що такі незаконні дії спровокували загострення соціально-політичної ситуації в АР Крим і наражають на небезпеку мирних жителів півострова, Візнюк закликає всіх правозахисників, громадських активістів, журналістів максимально фіксувати протиправні дії, вчинені російськими військовослужбовцями на території півострова, і надавати інформацію про це в Головне управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури для відповідного правового реагування.

Генеральна прокуратура застерігає військовослужбовців Чорноморського флоту Російської Федерації від вчинення протиправних дій на території України, оскільки вони підпадають під дію Римського статуту Міжнародного кримінального суду, зокрема п. с ст. 5 (військові злочини).

Нагадаємо, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, та військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк упевнений, що російські війська не будуть допущені на територію східної України.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Парубій вважає, що план Росії провалений і Україна збереже територіальну цілісність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1158