Рада ЄС з питань закордонних справ у своїх висновках вимагає від Росії вивести свої війська з території України і негайно розпочати переговори з Києвом.

Про це йдеться в узгоджених Висновках Ради ЄС щодо України, позачергове засідання якої відбулося у понеділок у Брюсселі, повідомив в інтерв'ю журналістам міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

«У рішенні Ради ЄС ми заявили, що територіальна цілісність і суверенітет України були абсолютно очевидно порушені агресивними діями російських збройних сил. Ми вимагаємо від Росії вивести її війська і почати повністю виконувати угоду між Росією та Україною про статус Чорноморського флоту РФ. Ми також закликаємо Росію розпочати негайні переговори з Україною відповідно до угоди», - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, за словами словацького міністра, у висновках ЄС закликає керівництво в Києві «продовжувати політику включності, з тим, щоб жодна група суспільства не була виключена з триваючого процесу». «Ми підкреслили нашу готовність допомогти, підготувавши пакет фінансової допомоги для України і нашу готовність підписати Угоду про асоціацію з Україною. Це - найбільш важливі елементи», - підкреслив Лайчак.

Відповідаючи на запитання про можливі санкції щодо Росії, міністр повідомив, що обговорення цього розділу висновків проходить саме в цей час, однак йому необхідно залишити засідання. «Санкції обговорюються зараз. На столі кілька варіантів, включаючи заморожування переговорів щодо лібералізації візового режиму або призупинення підготовки саміту G-8 у Сочі», - перерахував він.

Нагадаємо, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, та військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Парубій вважає, що план Росії провалений і Україна збереже територіальну цілісність.

3 березня спікер Державної думи Сергій Наришкін заявив, що поки необхідності в реалізації права на використання Збройних сил Росії в Україні немає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1164