В Україні не існує законодавчої бази для проведення місцевих референдумів. Про це повідомляє Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату ЦВК.

«Сьогодні жоден із чинних в Україні законів не визначає порядку проведення місцевих референдумів, а механізму реалізації права громадян на прийняття рішень з питань місцевого значення шляхом проведення місцевого референдуму немає.

Проведення будь-якого місцевого референдуму за існуючого нормативно-правового регулювання неможливе», - зазначили в ЦВК.

У відомстві підкреслили, що пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів та референдумів визначаються виключно законами України.

У ЦВК також нагадали, що закон України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», яким у 1991 році було врегульовано питання ініціювання та підготовки проведення місцевого референдуму, відповідно до пункту 4 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року № 5475-VI, визнано таким, що втратив чинність.

Нагадаємо, референдум про розширення повноважень Криму заплановано на 30 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

903