Генеральна прокуратура України оскаржила в суді рішення кримського парламенту про призначення Сергія Аксьонова прем'єр-міністром і проведення референдуму щодо розширення статусу і повноважень Криму.

«Генеральною прокуратурою України до адміністративного суду подано позов про скасування низки рішень, прийнятих 27 лютого Верховною Радою АР Крим. У тому числі - щодо висловлення недовіри Раді міністрів Криму, припинення її діяльності, призначення Сергія Аксьонова на посаду глави кримського уряду, а також про організацію і проведення республіканського (місцевого) референдуму з питань удосконалення статусу та повноважень кримської автономії», - йдеться у зверненні колегії Генпрокуратури, оприлюдненій у неділю.

У зверненні міститься нагадування про те, що згідно зі ст.121 Конституції України, прокуратура являє єдину систему і забезпечує дотримання законності в державі.

«Тому будь-які рішення про призначення керівників органів прокуратури всупереч встановленому порядку, як це було в Криму, є незаконними», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 27 лютого новим прем'єром Автономної Республіки Крим був призначений депутат Верховної ради Криму, лідер партії «Руська єдність» Сергій Аксьонов. В.о. президента України Олександр Турчинов видав указ про незаконність обрання Сергія Аксьонова главою кримського уряду.

Нелегітимність обрання Аксьонова підтвердила і Генпрокуратура.

Аксьонов заявив, що референдум про розширення повноважень автономии пройде в Криму 30 березня.

В.о. генпрокурора Олег Махніцький стверджує, що в АР Крим неправовим чином намагаються призначати керівників прокуратури для легітимізації своїх дій і створення видимості дотримання законності та правопорядку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

609