Виконуючий обов'язки міністра закордонних справ України Андрій Дещиця і генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд у телефонній розмові обговорили питання співпраці з метою врегулювання ситуації в Україні, повідомляється у Департаменті інформаційної політики МЗС.

Також була відмічена важливість недопущення порушення територіальної цілісності і суверенітету України, зокрема, враховуючи військову присутність одного з членів організації на території нашої держави.

Дещиця окремо привернув увагу Ягланда до ухвалення 2 березня Верховною Радою двох постанов - «Про заяву Верховної Ради України», в якій зазначається, що «Україна гарантує захист основоположних прав і свобод всіх громадян, які проживають на території України, у тому числі права на вільне використання мови, свободу віросповідання і світогляду», і «Про звернення Верховної Ради України до парламентів держав - гарантів безпеки України та міжнародних організацій».

Нагадаємо, Росія відмовляється брати участь у переговорах у рамках Будапештського меморандуму.

28 лютого Дещиця заявив, що МЗС України у зв'язку з подіями в Криму ініціювало двосторонні консультації з Росією, і готове ініціювати консультації в рамках Будапештського меморандуму, якщо не отримає відповідь від РФ.

Пізніше у МЗС РФ заявили, що не бачать необхідності у проведенні консультацій з Україною у зв'язку з подіями в Криму.

1 березня Дещиця поінформував, що 3 березня можуть відбутися консультації щодо виконання Будапештського меморандуму.

Будапештський меморандум, укладений у 1994 році між Україною, США, Росією і Великобританією, містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

Згідно з Меморандумом, США, РФ і Великобританія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від загрози силою та її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

463