У Криму російські військовослужбовці чинять моральний і фізичний тиск на прикордонників, змушуючи здатися, заявляють у Державній прикордонній службі України, повідомили у Відділі з питань взаємодії зі ЗМІ адміністрації Держприкордонслужби.

Поряд з блокуванням Азово-Чорноморського регіонального управління, Сімферопольського прикордонного загону відділу прикордонної служби «Керч», Керченського та Севастопольського загонів морської охорони прикордонники продовжують нести службу в пункті пропуску «Крим» і в аеропорту Сімферополя.

Однак останнім часом значно збільшився тиск російських військових на прикордонників. Під час захоплень прикордонних підрозділів використовується грубе застосування фізичної сили, погрози зброєю і залякування. Фахівці російського спецназу намагаються чинити психологічний тиск на прикордонників і в ультимативній формі вимагають підкоритися новому керівництву Криму. Вони активно ведуть спроби вербування персоналу, вимагають дані оперативних підрозділів і дані оперативних співробітників, намагаються з'ясувати конфіденційну інформацію про керівників структурних підрозділів. До всіх висуваються наполегливі пропозиції щодо співпраці та офіційного працевлаштування.

Як зазначили у Держприкордонслужбі, особливо гостро захоплення підрозділів і тиск на військовослужбовців почалися після заяви голови парламенту Криму Володимира Констянтинова про непоступливість прикордонників та активний опір рішенням новопризначеної влади Криму.

У Держприкордонслужбі зазначили, що мужність і стійкість кожного військовослужбовця Державної прикордонної служби України в АРК дозволяють чітко виконувати завдання, визначені законами та іншими нормативно-правовими актами України, не допускати захоплення зброї і здійснювати у встановленому порядку прикордонний контроль у пунктах пропуску.

Нагадаємо, НАТО засуджує посилення військових дій Росії в Криму і висловлює велику стурбованість відносно рішення Ради Федерації Федеральних Зборів РФ про використання Збройних сил Росії на території України.

Раніше, Рада Федерації прийняла постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ і виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, і військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що заходи, вжиті Росією щодо України, повністю адекватні екстраординарній ситуації.

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) заявила про свій намір підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

743