Сьогодні важливо не посилити недовіру громадян до банківської системи. Про це директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Forum'у.

За словами економіста, населення і так знаходиться під впливом девальваційних ризиків.

«Уряду потрібно вживати заходів, які б мінімізували вплив політичного чинника. І, звичайно ж, боротися зі спекулянтами і розгойдуванням ринку. При цьому потрібно відновлювати довіру до банківської системи, інакше будь-які дії НБУ будуть провокувати її нестабільність. Обмеження на валютні депозити в цьому відношенні неоднозначні, з ринку надходять суперечливі сигнали», - зазначив експерт.

Він додав, що потрібно збалансувати держбюджет але без збільшення боргового навантаження, яке і так критичне. «Що ж до реформ, то їх треба проводити збалансовано. Якщо зараз так затягнути пояси, як свого часу зробили в Греції, то ми отримаємо натовпи жебраків і розлючених людей. Позикові кошти зовнішніх джерел не є самоціль, потрібно аналізувати умови надання», - підкреслив аналітик.

Втім, продовжив він, у фінансовій системі країни вже були складні ситуації, але всі вони вирішувалися. «Будемо вірити в позитив і цього разу», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

651