Введене Нацбанком обмеження зняття валютних депозитів важко назвати доцільним. Про це економіст Руслан Павленко заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Forum'у.

За його словами, це схоже на боротьбу не з причиною, а з наслідком: адже панічні настрої вкладників викликані інвалютним ажіотажем, от з ним і треба боротися. «Тоді як депозитні обмеження можуть тільки підігріти паніку. Потрібно знайти інші форми підтримки валютної ліквідності», - сказав він.

Також він додав, що колишнє керівництво НБУ було категорично проти обмежень на зняття депозитів, та й нове обіцяло цього не робити. «Тут вже питання не політичної приналежності, а, швидше, професіоналізму. Не потрібно бути фінансистом, щоб зрозуміти: депозитні обмеження вкрай небажані. Так, ситуація була тривожна, але не настільки критична. Краще б вже тоді призупинили торги на міжбанку, як у випадку валютної паніки робиться на Заході», - зазначив експерт.

Він продовжив, що викликана Євромайданом політична криза і так вже підірвала економіку України, спровокувала девальвацію і т.п. «Наприклад, роботодавці через дестабілізацію різко знизили кількість нових вакансій. А тепер у народу відбирають ще й депозити», - зазначив аналітик.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

635