Для АПК критично важливим є збереження діючих податкових пільг. Про це глава ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко заявив на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами фахівця, йдеться про фіксований с/г податок і про спеціальний режим збору ПДВ для аграрних товаровиробників. «Держпідтримка галузі раніше не перевищувала 1% вартості валової продукції, а тепер може взагалі зникнути. Але в Росії і США цей показник знаходиться на рівні 10%, а в Євросоюзі - всі 20%. Без державної підтримки вітчизняні аграрії втратять конкурентоспроможність на зовнішніх ринках, тому її не можна урізати, навпаки, її треба розвивати», - акцентував він.

Це тим більш важливо, продовжив експерт, що після зміни центральної влади більшість банків призупинила кредитну роботу з АПК, у т.ч. за діючими угодами. «Треба продовжувати державну компенсацію за кредитами», - підкреслив він.

Також він додав, що впродовж усієї політичної кризи українські аграрії стабільно забезпечують країну продовольством, це триває і зараз. «Тому на ринку продуктів харчування ситуація стабільна, навіть незважаючи на нещодавні ажіотажні сплески попиту», - сказав Бакуменко.

А голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков зазначив, що сільське господарство є однією з базових галузей, воно підтвердило здатність зростати і підтримувати всю економіку навіть у кризових умовах. «Аграрії та представники харчопрому докладуть максимум зусиль для збереження раніше досягнутих темпів розвитку галузі в сьогоднішніх складних економічних умовах», - запевнив фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

634