Член Координаційної ради Громадського руху «Український вибір» Юрій Загородній вважає, що якби Верховна Рада України ухвалила Конституцію-2004 ще 18 лютого, кровопролиття і насильства можна було б уникнути.

«18 лютого Конституція 2004 року стала для політиків «тестом на демократію», який вони не склали: ні влада, ні опозиція. Вкотре: як у квітні 2004-го, у вересні 2010-го», - йдеться в статті Загороднього, опублікованій у виданні «Комсомольская правда в Украине».

Автор нагадує, що вперше про перехід до парламентсько-президентської республіки заявив Леонід Кучма ще у 2002 році, якого переконав у необхідності конституційної реформи Віктор Медведчук. І вже у червні 2002-го він очолив АП і розпочав роботу над новим варіантом Основного закону.

«Медведчука справедливо називають автором конституційної реформи, яка змінила парадигму державного управління, усувала концентрацію владних повноважень в одних руках, врівноважувала усі гілки влади і посилювала роль парламенту», - зазначає експерт «Українського вибору».

Він нагадав, що десять років тому політики сприйняли в багнети відмову від президентсько-парламентської форми правління. Зокрема, у квітні 2004 року для ухвалення Конституції європейського зразка не вистачило шести голосів, при цьому проти виступили саме «помаранчеві» сили. Сама ж конституційна реформа набула чинності лише у 2006 році, однак у вересні 2010-го була скасована командою Януковича.

«Все це відбувалося за мовчазної згоди опозиції. Як наслідок - замість утвердження конституціоналізму і демократичних свобод Україна отримала жорсткий диктат центральної влади, кишенькове правосуддя, керований у ручному режимі парламент. І - що найстрашніше - жорстку, безкомпромісну боротьбу за владу», - підсумував Загородній. На його думку, саме своєчасне ухвалення конституційної реформи дозволило б уникнути політичних і соціально-економічних криз в Україні - і у 2004 році, і у 2014.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

394