Група державних обвинувачів під час чергового засідання Київського райсуду Харкова у справі корпорації «Єдині енергетичні системи України» відмовилися від обвинувачення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко у фінансових зловживаннях.

Про це на початку засідання суду заявила прокурор Людмила Петровська і її позицію підтримав прокурор Михайло Чепко.

«Зібрані у справі докази не підтверджують провину Тимошенко у повному обсязі», - сказала Петровська.

Вона зазначила, що можливості збирання нових доказів у справі вичерпані, передає «УНІАН».

«Вважаємо за необхідне відмовитися від обвинувачень у цій справі», - сказала Петровська.
Вона додала, що в разі відмови від обвинувачень кримінальне провадження у справі ЄЕСУ має бути закрито.

Адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк нагадав, що клопотання про закриття кримінальної справи захист Тимошенко заявляв неодноразово. Він підтримав висловлену прокурором думку про необхідність закриття кримінального провадження.

Головуючий суддя Костянтин Садовський пішов у кімнату для нарад для ухвалення рішення. За його словами, постанова буде зачитана приблизно через 40 хвилин.

Нагадаємо, в жовтні 2011 року СБУ порушила проти екс-прем'єр-міністра Тимошенко кримінальну справу.

За інформацією прес-центру СБУ, Тимошенко «обвинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн грн, розкраданні та замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн грн податку на додану вартість, службовому підробленні та в ухилянні від сплати 681 тис. грн прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній».

Тимошенко у 1995-1997 рр. очолювала корпорацію ЄЕСУ.

Верховна Рада 21 лютого цього року ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції».

Він став підставою для звільнення Тимошенко, оскільки відповідні норми ухваленого закону декриміналізують статті, за якими екс-прем'єра засудили у «газовій справі» до 7 років позбавлення волі.

Наступного дня Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Тимошенко, того ж дня її звільнили.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

366