Верховна Рада України у зв'язку з останніми подіями в Криму звернулася до країн-учасників Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. За цей проект постанови №4306 проголосувало 230 народних депутатів.

«В обмін на ядерне роззброєння України (добровільне знищення понад 2000 стратегічних ядерних боєзарядів, які Україна успадкувала від СРСР, і приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як держави, що не володіє ядерною зброєю), Україна в Меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) від 1994 року отримала гарантії своєї безпеки», - процитував текст звернення спікер парламенту Олександр Турчинов.

У тексті наголошується, що Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки у Будапештському меморандумі Україні підтвердили свої зобов'язання згідно із принципами Заключного акта НБСЄ поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

«Також держави-гаранти підтвердили свої зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і ніякі їхні озброєння ніколи не будуть використовуватися проти України», - наголошується в тексті постанови.

За словами Турчинова, Верховна Рада України вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки посягань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі.

«Зі свого боку, Верховна Рада України відзначає, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов'язаннями України, в тому числі мовні, є і будуть надалі повністю й неухильно дотримані в Україні», - зазначив він.

Нагадаємо, у четвер, 27 лютого, близько 23 години в аеропорт «Бельбек» під'їхало більше 10 вантажівок і кілька бронетранспортерів (БТР) у супроводі військової автоінспекції з російськими військовослужбовцями в касках та бронежилетах.

Раніше група озброєних людей у військовій формі без розпізнавальних знаків захопила аеропорт «Сімферополь» у Криму в ніч на п'ятницю.

Вранці 27 лютого будівлі кримського парламенту та уряду Криму були захоплені силами самооборони російськомовного населення.

За словами виконувача обов'язків президента, голови парламенту України Олександра Турчинова, захоплення адміністративних будівель Криму будуть розцінюватися як злочин проти України, а будь-які пересування військових ЧФ РФ по Україні - як воєнна агресія.


Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

320