Голова Держдуми Сергій Наришкін запропонував звернутися до Венеціанської комісії для перевірки легітимності влади в Україні.

«Я запропонував би звернутися до Венеціанської комісії з проханням оцінити легітимність влади та легітимність ухвалених цією владою рішень», - сказав він, виступаючи на засіданні палати, наводить його слова ІТАР-ТАСС».

«Нам як депутатам Держдуми зрозуміло, що на депутатів Верховної Ради України, обраних всього півтора року тому, лежить особлива відповідальність за те, щоб ситуація була повернута в правове поле», - сказав Наришкін.

Він додав, що з одного боку, «видно спроби заповнити вакуум у владі, а з іншого - легітимність ухвалених рішень і легітимність самої влади викликає великі сумніви».

«Вважаю, що нам, російським законодавцям, для вироблення подальших кроків необхідний кваліфікований, об'єктивний юридичний аналіз як наявної законодавчої процедури, так і законодавчого якості ухвалених рішень», - підкреслив голова Держдуми. На його думку, «це необхідно для того, щоб оцінити наслідки ухвалених рішень як для наших співвітчизників, які проживають в Україні, так і для всього комплексу російсько-українських відносин».

Наришкін інформував, що «прийняв рішення сформувати при голові Держдуми відповідну робочу групу, до якої увійдуть і кілька депутатів, - вона не повинна бути великою, незалежні експерти, а також члени Громадської палати».

«Україна і Росія є членами міжнародної організації - СНД, де є свій парламентський орган. Я вважаю, що Міжпарламентська асамблея СНД могла б провести і в постійному режимі вести моніторинг якості ухвалених (в Україні) законодавчих актів», - резюмував спікер.

Венеціанська комісія - експертно-консультативний орган при Раді Європи з питань конституційного законодавства.

До її складу входять 47 держав Ради Європи і ще 12 держав - Казахстан, Киргизстан, США, Бразилія, Мексика, Чилі, Перу, Корея, Марокко, Алжир, Туніс, Ізраїль. Ще 6 держав - Білорусь, Аргентина, Канада, Уругвай, Японія, Ватикан - у ній беруть участь у статусі спостерігачів або асоційованих членів.

Комісія дає висновки за запитами парламентів, урядів та глав держав, Ради Європи та Євросоюзу. Правові позиції Венеціанської комісії відображені більш ніж у 50 рішеннях Страсбурзького суду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1016